Kew Gardens



  A minap ismét ellátogattunk Kew Gardens-be, ami az egyik kedvenc helyünk lett. Kew Gardens világhírű növénykert és botanikai kutatóállomás, amely London délnyugati részén helyezkedik el. Kew egy külön világ ebben a nyüzsgő, pörgős nagyvárosban, ahova vissza tudsz vonulni és teljesen ki tudsz kapcsolódni. Ideális helyen fekszik, metróval könnyen megközelíthető, az állomástól körülbelül 10 perc gyaloglásra van mindegyik bejárata (összesen 3). Ha ide látogatsz, az egész napot rá kell szánnod, nem éri meg pár óra alatt körbefutni, mert akkor nagyon sok mindenről lemaradsz. Az egyik legfontosabb dolog, ha ide jössz a kényelmes cipő!!! Mi most csak egy délutánt töltöttünk itt és így is 13 km-t mentünk. Ráadásul úgy, hogy a mostani rendkívüli helyzet miatt az üvegházak zárva vannak, nem lehet bemenni. Ezt nagyon sajnáltam, mert mindegyik üvegház más-más témakört ölel fel, így más világba kalauzol el bennünket. De így legalább bebarangoltuk a teljes parkot, mert tavaly amikor itt voltunk nem sikerült. A képek egy része, amiket meg fogok osztani veled akkor készült.   


A kertet 18. században alapította II. György fia, Frigyes walesi herceg és természetkedvelő felesége Auguszta hercegné.  


Tavaly a kert számos területét díszítették Dale Chihuly a világ egyik leghíresebb kortárs üvegművészének művei. 
Pazar látványt nyújtottak együtt a természettel ezek az alkotások. 




7 üvegház és 16 díszkert található a park területén. 


A Kewban közel 70.000 növényfajt gondoznak, melyek genetikai forrásként is egyre nagyobb szerepet játszanak. A herbáriumában több, mint 8 millió préselt példányt őriznek. Ezzel a leggazdagabb a világon. A növénykertet az UNESCO 2003-ban a világörökség részévé nyílvánította. 






  
A második világháború idején a virágágyások nagy részét zöldségkertekké alakították át és területén számos óvóhelyet ástak, amelyek helye napjainkban is látható. 


1990-ben megnyitották az oktatási központot. 1993-ban pedig jelentősen kibővítették a kutatóállomást. Egy érdekesség, hogy az 1987-es angliai nagy vihar során több mint 650 fa pusztult el. Ebben az évben Diána walesi hercegné felavatta a Walesi hercegné melegházat, melyet a kert alapítójának Auguszta hercegnének az emlékére emelt. 


A növénykert legismertebb építménye a 18. században épített Pagoda. Az építkezése idején a legmagasabb -  50 méter -  kínai stílusú építmény volt Európában.  


Most sajnos ebben a covid időszakban még nem lehet felmenni a Pagoda tetejére, de tavaly sikerült megmásznunk. Csodálatos kilátás tárult elénk egyrészt a parkra, másrészt a városra is. 
Tiszta időben messze ellátni egészen London központjáig. 


A Pagoda környékén egy kis tradícionális japán kert található, melyet tavaly még szintén a már említett művésznek az alkotásai színesítettek. Imádtam ezt a részt, főleg ezekkel a gömbökkel sokkal izgalmasabb látványt értek el. 





A Kew-palota az egyike volt a legkisebb brit királyi rezidenciáknak.  1631-ben építette egy holland származású kereskedő, emiatt Holland háznak is nevezték. 
A királyi család először 1728-ban használta, majd végül III. György vásárolta meg 1781-ben.  
1818-ban Sarolta királyné ebben a palotában hunyt el. 





Miközben sétáltunk a parkban folyton azt éreztem, hogy bármelyik bokor, fa mögött vár egy újabb meglepetés. Sosem tudhatod milyen következő növénycsaláddal ismerkedsz meg és milyen fomában. A park területén található egy lombkorona tanösvény, ami hatalmas élményt nyújt mindenkinek. 








Sziklakert, melynél a növények kint is és az üvegházban is megtekinthetőek. 


A sétánk során megálltunk egyszer piknikezni, kicsit lepihenni, enni-inni. Megtanultuk itt Angliában, hogy ha parkba vagy a természetbe megyünk mindig legyen a hátizsákban egy puha pléd, amire le lehet heveredni. Természetesen a park területén számos pihenőhely található, ahol el tudod fogyasztani a szendvicsedet amit hoztál vagy amit valamelyik büfében vásároltál meg. A kisebb büfék mellett, több nagyobb étterem is taláható, ahol meleg ételt-italt is fogyaszthatsz. 


 A mostani sétánk során új helynek számított számunkra a park nyugati része, ahol több tanösvény található. Azt hozzá kell tennem, hogy ez a park nemcsak látványban fantasztikus, hanem a kisebb részletekben is tökéletes. Mégpedig minden egyes növénynél, amit itt ültettek, található egy kis tábla a nevével, az elültetési dátumával, valamint a származásával. Ami azt jelenti, hogy szinte mindegyiknél! Itt meg kell említenem, hogy azt az információt olvastuk a parkban, hogy a vírus miatt kevés munkatársuk tudott munkába állni, ezért idén tavasszal nem tudtak új növényeket ültetni. Jövő év tavaszára halasztották el. 






A park állatvilágát főleg madarak teszik ki: vörösvércse, fácán, hattyú, fehérhátú fakopáncs, karvaly, vörösbegy, szürkegém, vöcsök, kormorán és számos lúd féle.
Több mint 22 féle lepkefaj, számos szitakötő, illetve 12 féle denevérfaj.
A madarak mellett számos mókus ugrabugrál a dús lombkoronákon, valamint borzok is otthonra leltek a kisebb-nagyobb üregekben a bokrok tövében.



Erdeifenyő-félék, amerre a szem ellát...




Remélem, ezzel a kis összeállítással meghoztam a kedvedet ahhoz, hogy ha Londonban jársz, meglátogatod ezt a nem mindennapi helyet!
Minden egyéb információt és leírást az alábbi honlapon megtalálsz:





Forrás: 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Karantén percek

Az utóbbi évek legelcsépeltebb kifejezése : Komfortzóna

The uncertainty that surrounds our everyday lives